maandag 15 november 2010

De hele wereld in een klik

De wijze waarop de leerkracht les geeft in de afgelopen jaren is niet wezenlijk veranderd. De nadruk is komen te liggen op adaptief en opbrengstgericht werken, de zorg voor het individu is toegenomen en zo is er nog wel wat te noemen, maar op de meeste scholen worden leerlingen toch nog altijd ingedeeld op geboortejaar en bepaalt de tijd die sindsdien verstreken is wat je aan het leren bent.
Wanneer je echter kijkt naar de verandering van leermiddelen, in laten we zeggen, de afgelopen 5 jaar. Weet je niet wat je ziet.
Zo'n beetje het volledige onderwijsveld heeft massaal gekozen voor digitale schoolborden en touchscreens. Dat heeft voor veel leerkrachten betekend dat ze moesten worden geschoold in de bediening van het nieuwe bord en dat het even wennen was om er op te schrijven. Iedere leerkracht zal bevestigen dat dit toch vrij snel gaat. De meeste leerkrachten zouden nu ook niet meer zonder hun klassikale presenteermiddel willen, want let wel, het draagt niet als vanzelf bij aan adaptief onderwijs. Hoewel de voorbeelden er wel zijn.





Dat klinkt allemaal als gewoon een verandering van apparaat, zoals een machine die de afwas voor je doet. De impact is echter heel veel groter. Met de komst van het digitale schoolbord is namelijk in een klap de hele wereld de klas binnengekomen.
Het doet er niet toe waar het in de klas over gaat, je hebt binnen enkele klikken foto's, filmmateriaal en teksten op je bord. Vervolgens zoom je in met Google Earth om de locatie van het gebeuren in kaart te brengen en met Google-Streetview loop je er met de klas even omheen. Of het nu gaat om de speeltuin in de buurt, de markt in Hong Kong of het Witte Huis in Washington. Het is allemaal een klik verwijderd van de klas.

Voor de leerlingen is er niks nieuws bij hoor. Ze vragen zich hooguit af waarom sommige leerkrachten zoveel niet laten zien.





Links:
www.werkenmetgoogleearth.nl
Cursus Google Earth in de klas
Google Earth lesideeën van Jeroen Rougoor

Deze blog mag in zijn geheel worden overgenomen mits er aan goede bronvermelding gedaan wordt, met een verwijzing naar: www.martijndewinter.nl

1 opmerking:

  1. Ik denk dat het ook te maken heeft met de hoeveelheid informatie en het scheiden van goede en minder goede sites. Je ziet nu ook pas dat de commercie begint in te spelen ! Wij hebben al 4 jaar een digibord, kun je nagaan, hoe lang dat heeft geduurd.
    Dat de hedendaagse jeugd daar gemakkelijker mee omgaan, wil niet zeggen dat ze er beter mee omgaan ! Zij hebben wel als voordeel dat lezen van een scherm en vluchtige connecties meer tot hun dagelijks leven horen.

    BeantwoordenVerwijderen